utorok 26. apríla 2011

Šťava z agáve

Agáve je  známa ako surovina na výrobu tequilly, ale málo kto vie, že primárna surovina na výrobu tequilly- agávová šťava je výborným prírodným sladidlom na báze fruktózy.





Starí Aztékovia považovali rastlinu agáve za posvätnú a verili, že šťava, ktorá vyteká po narezaní z listov a koreňov rastliny, čistí telo a dušu.
Mexičania nazývajú šťavu z agáve „medová voda“ a samotnú rastlinu volajú „mexický strom života a dostatku“.
Šťava obsahuje vysoký podiel ovocného cukru (fruktózy), menšie množstvo glukózy a veľmi malé množstvo klasického cukru (sacharózy). Fruktóza je sladšia ako repný cukor a rovnakú sladkú chuť dezertov dosiahneme len s polovicou kalórií.
Pre svoj nízky glykemický index (nezvyšuje hladinu cukru v krvi tak rýchlo ako biely cukor) je vhodným sladidlom pre ľudí s nadváhou a pri redukčných diétach. Ďalej obsahuje inulín, polysacharid, ktorý podporuje zdravú črevnú mikroflóru a tým správnu činnosť čriev.

V DM som objavila šťavu z agáve v praktickom balení s objemom 250 ml. Má intenzívnu, sladkú, jemne ovocnú chuť. Na osladenie stačí použiť naozaj len zopár kvapiek. Chuťou dosť pripomína javorový sirup.
Môžte ho použiť na osladenie dezertov či bylinkových čajov. Mne sa osvedčil pri sladení ovocných koktejlov, alebo bieleho jogurtu, do ktorého pridám ovocie a musli- čím dostanem zdravé a chutné raňajky.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára